ΣΑΡΚΩΜΑ

Αφαίρεση και αποκατάσταση
Ο τύπος της θεραπείας που λαμβάνετε, εξαρτάται από το στάδιο και την ποιότητα του καρκίνου.
σαρκωμα κορδελα

Διαδικασία Επέμβασης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

1-2 ώρες
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

1-2 ημέρες
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΕΠΟΥΛΩΣΗ

2-3 εβδομάδες
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

3-6 μήνες
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

Ογκολογική εκτομή και λειτουργική / αισθητική αποκατάσταση

Τι είναι το σάρκωμα;

Τα σαρκώματα είναι ασυνήθιστοι καρκίνοι, που μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, εσωτερικό ή εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των οστών, των τενόντων, των αιμοφόρων αγγείων και των λιπωδών ιστών. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί υπο-τύποι σαρκώματος. Τα σαρκώματα επηρεάζουν συνήθως τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σαρκώματος:  σάρκωμα μαλακών μορίων , σάρκωμα οστών και  γαστρεντερικών στρωματικών όγκων.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν από το σάρκωμα, εάν ο καρκίνος τους διαγνωστεί νωρίς και πριν το σάρκωμα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οπότε οι θεραπείες μπορούν να είναι αποτελεσματικές.

Σαρκώματα μαλακών μορίων

Τα σαρκώματα μαλακών μορίων αναπτύσσονται σε υποστηρικτικό ή συνδετικό ιστό, όπως ο μυς, τα νεύρα, οι τένοντες, τα αιμοφόρα αγγεία και οι λιπώδεις και ινώδεις ιστοί.

Το στάδιο του καρκίνου μετράται από το πόσο έχει αναπτυχθεί ή εξαπλωθεί, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων  σας. Τα αποτελέσματα από μια βιοψία μπορούν να δείξουν σε ποιο βαθμό είναι ο καρκίνος.

Θεραπείες

Ο τύπος της θεραπείας που λαμβάνετε, εξαρτάται από το στάδιο και την ποιότητα του καρκίνου σας.

Χειρουργική επέμβαση

Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη μέθοδος θεραπείας, που χρησιμοποιείται για το σάρκωμα μαλακών μορίων – μερικές φορές με πρόσθετη ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Ο χειρούργος θα αφαιρέσει τον όγκο και θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την περιοχή με χρήση κανονικού ιστού γύρω του. Επιτρέπει σε οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι να απομακρύνονται μαζί με τον όγκο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Ακτινοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιείται είτε πριν είτε μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Όταν χρησιμοποιείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση, στοχεύει στη μείωση του μεγέθους του όγκου ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί. Η ακτινοθεραπεία είναι επίσης πολύ αποτελεσματική, όταν χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν τυχόν τοπικά καρκινικά κύτταρα, που παραμένουν στην περιοχή του όγκου.

Χημειοθεραπεία

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί αντικαρκινικά φάρμακα, για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής ή αν έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τους γιατρούς σας όλες τις επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων και των πιθανών παρενεργειών τους, για να βοηθήσετε στην λήψη της απόφασης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να λάβετε γρήγορα μια απόφαση, αλλά είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να απορροφήσει τις πληροφορίες που έχετε μάθει.

Δείτε Σχετικά